Maltas apvienības pagastos apkopo ēdienu receptes un izveido e-grāmatu
Latgali visbiežāk asociē par tādiem ēdieniem kā guļbišņīki, asuškas, krupniks, golupci, pancks ar cimusu, griušļi, kļockas, mazliet atšķiroties to pagatavošanas receptēm vienā vai otrā vietā. Tomēr bez iepriekš nosauktajiem ēdieniem Latgalē vēl ir pieejams cits kulinārais mantojums, īpaši vietās, kur izsenis dzīvo dažādu tautību cilvēki, kur, iespējams, viņu vecāki un vecvecāki nebija tik turīgi, ēdienu gatavojot no tā laika rocības pieejamajiem produktiem, atbilstoši sezonai, izmantojot tos tā, lai nekas neietu zudumā.
Kāds kulinārais mantojums ir Maltas apvienības pagastos? Atbildi uz šo jautājumu sniedz Maltas apvienības pārvaldes realizētais projekts “Senču ēdienu tradīcijas Maltas apvienības pagastos”, kura rezultātā tiek izdota e-grāmata ar receptēm, kas savāktas apvienības sešos pagastos: Feimaņu, Lūznavas, Maltas, Ozolaines, Pušas un Silmalas pagastā.
Līdz šim MAP pagastos kulinārais mantojums apzināts vien daļēji: 2021.gadā Ozolaines pagastā izveidota videoīsfilma projektā ,,Ekspedīcija ,,Senču ēdienu tradīcijas Ozolainē”, 2022.gadā Maltas Bērnu un jauniešu centrs izdeva brošūru “Maltas gardēži” ar seno ēdienu un to modernizētām receptēm. Šī e-grāmata būs būtisks papildinājums MAP godu saimnieču un arī kulinārā mantojuma apzināšanā.
E-grāmata pieejama šeit.
Projekts “Senču ēdienu tradīcijas Maltas apvienības pagastos” īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un biedrības “Latgales reģiona attīstības aģentūra” piešķirto atbalstu.