Laipni lūdzam Lūznavas pagastā !!!

Valsts Kultūrkapitāla fonds atbalsta kulūrizglītības aktivitātes Lūznavas muižā

Lūznavas muiža ir saņēmusi VKKF finansiālu atbalstu projekta “Literārās sarunas Lūznavas muižā” gada ciklam un atbalstu kamermūzikas tradīciju attīstībai Lūznavas muižā “Zodiaks. 12 muzikālas ainavas par Čurļona gleznām”.

7.aprīlis 13.00, Iveta Ratinīka “Sataustīt laiku”. Literārās sarunas Lūznavas muižā.

2018.gadā aizsāktais Literāro sarunu cikls Lūznavas muižā arī šogad turpināsies ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Pirmā literārā tikšanās šogad būs ar Ivetu Ratinīku, kura ir divu dzejas grāmatu (“Rūgts” (2011) un “tikko & tikai” (2018)) autore, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja, literatūras pētniece un liberāla politiķe ar polemiskiem uzskatiem. Kā Ivetas pasniedzēja savulaik Rēzeknes Augstskolā profesore un sarunu vadītāja Ilga Šuplinska piebilst: “Joprojām atceros Ivetas spožo prātu, daudzos talantus, spēcīgo harizmu un prasmi atklāti paust savu pozīciju, viedokli. Eksistenciāli ironiskā, postmoderni abstraktā (arī absurdā) stila analizētāja, pieļauju, arī mācītāja skolēniem, bet pārsteidzoši liriska un sievišķīga dzejradītāja.” Lūznavas muižā būs piedzīvojama arī Ivetas Ratinīkas dzejas impresija “Sataustīt laiku”, kurā piedalās Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas studentu teātris “ĶerRA” Olgas Senkānes vadībā, sarunu virzīs Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

Ratinika afisa Large

 

28.aprīlis 15.00, “Zodiaks. 12 muzikālas ainavas par Čurļona gleznām”.

Turpinot kamermūzikas koncertu tradīciju un lietuviešu komponista un mākslinieka Mikaloja Konstantina Čurļoņa piemiņas un talanta godināšanu, ar VKKF finansiālu atbalstu, Lūznavas muižā iecerēts starptautiska mūzikas projekta īpašas koncertprogrammas pirmatskaņojums – “Zodiaka cikls. 12 muzikālas ainavas par Čurļona gleznām”.

Jaunajā programmā satiksies un viena no otras iedvesmosies visdažādākās pasaules – vizuālā māksla un mūzika, akadēmiskie un džeza mūzikas izpildītāji, struktūra un improvizācija, kā arī – Latvijas un Lietuvas kultūras. Idejas pamatā ir vairāk nekā simts gadus sens stāsts – 1905. gada beigās toreizējo Lūznavas muižas saimnieku Kerbedzu īpašumos Latgalē trīs nedēļas uzturējies lietuviešu gara milzis Mikalojs Konstantins Čurļonis, kura talantu godinot, jau ceturto gadu pēc kārtas aprīlī Lūznavas muižā tiek rīkoti Čurļoņa mūzikas un mākslas notikumi. Šī gada koncerta ieceres pamatā ir muzikāla apcere par Čurļoņa Zodiaka cikla 12 gleznām, kuru muzikālās ainavas īpaši muižas videi, iedvesmojoties no vēsturiskā stāsta, veidos lietuviešu komponists, pianists un M. K. Čurļoņa mazmazdēls Roks Zubovs (Rokas Zubovas) un jaunie Latvijas mūziķi – kontrabasists Jānis Rubiks un pianists Edgars Cīrulis. Programmā skanēs gan Čurļoņa oriģinālkompozīcijas, gan jaunradīta mūzika, kuru komponēs un aranžējumus veidos visi trīs mūziķi, gan arī krāsu un tēlu iedvesmota improvizācija, kuru atskaņos kamerdžeza kolektīvs – džeza trio apvienībā ar stīgu kvartetu. Stīgu kvarteta sastāvā muzicēs Aleksejs Bahirs (vijole), Margarita Ogibalova (vijole), Silvija Krauze un Jānis Pauls (čells), bet džeza trio sastāvā piedalīsies Rūdolfs Dankfelds (sitaminstrumenti), Edgars Cīrulis (klavieres) un Jānis Rubiks (kontrabass), kā arī lietuviešu pianists Roks Zubovs.

Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 krasainais logo