Laipni lūdzam Lūznavas pagastā !!!

Šķirosim atkritumus!

DSC 34522017.gada 28.februārī Lūznavas pagasta zālē notika iedzīvotāju informatīvā sanāksme par atkritumu šķirošanu. Sanāksmi organizēja Lūznavas pagasta pārvalde. Sanākmes laikā SIA ALAAS pārstāvji gan teorētiski, gan praktiski informēja pagasta iedzīvotājus par atkritumu šķirošanas lietderību un kā pareizi šķirot atkritumus.

Kā tad pareizi šķirot atkritumus?

Atkritumi ir jebkurš priekšmets vai viela, no kuras tās īpašnieks atbrīvojas, ir nolēmis vai spiests atbrīvoties. Parasti atkritumus veido nevajadzīgi priekšmeti vai to daļas, pārtikas produktu iepakojumi, ēdienu atliekas utt.
Taču ne visi atkritumu ir tikai atkritumi, lielu daļu atkritumu var sašķirot, lai pēc tam pārstrādātu un ražotu jaunas lietas. Tas nav vienīgais iemesls, kāpēc atkritumi ir jāšķiro. Nozīmīgs ir arī fakts, ka šķirojot tiek taupīti dabas resursi, netiek piesārņota apkārtējā vide, līdz ar to netiek radīti draudi cilvēku veselībai.

Atkritumu šķirošana ir vienkāršs process, kas neprasa nedz daudz laika, nedz arī kādus speciālus resursus. Šķirojot atkritumus, galvenais ir no sadzīves atkritumiem atdalīt tos atkritumu veidus, kurus iespējams nodot otrreizējai pārstrādei.


Var šķirot papīru un kartonu.
Šķirošanai der papīrs, papīra iepakojumi, kartons, kartona izstrādājumi, kartona iepakojums, avīzes, žurnāli, grāmatas, pierakstu papīrs, olu bretes.
Kartona kastes un iepakojumu iespēju robežās jāsaplacina!
Neder: papīrs un kartons, kas ir slapjš, netīrs, satur pārtikas piejaukumus, ir laminēts, tetrapakas, papīra dvieļus un salvetes, folija iepakojuma materiālu (čipšu pakas, saldējuma papīrus, konfekšu papīrus u.t.t.), līmpapīrus, fotopapīrus.

Plastmasa papirs


Var šķirot plastmasas atkritumus.
Šķirošanai der PET pudeles ( var būt ar korķiem un etiķetēm), plastmasas maisiņi un plēve, HDPE pudeles un iepakojums ( tiem jābūt tīriem).
Šķirošanai materiālu jāsagatavo, izskalojot un atbrīvojot no piemaisījumiem, piemēram, no pārtikas paliekām, pēc tam iespēju robežās jāsaplacina!
Neder: netīri plastmasas izstrādājumi, eļļas pudeles, jogurta, krējuma vai margarīna trauciņi, plastmasas rotaļlietas, saimniecības preces, sadzīves priekšmeti, vienreizējās lietošanas trauki, plastmasas olu kastītes.


Var šķirot stikla atkritumus.
Šķirošanai der visa veida un krāsu stikla burkas, burciņas, pudeles, var būt ar metāla gredzeniem, riņķiem un etiķetēm, bet bez korķiem un vāciņiem.
Šķirošanai materiālu jāsagatavo, izskalojot un atbrīvojot no piemaisījumiem, piemēram, no pārtikas paliekām!

Neder: spoguļstikls, auto stikls, keramikas izstrādājumi, logu stikls, stikla lauskas, stikla trauki.

Ja rodas šaubas, kur likt konkrēto atkritumu, izlasiet informāciju uz konteinera uzlīmes!

stikls

 

ALAAS pienjem

 

Atkritumu šķirošanas punkts Lūznavas pagastā atrodās pēc adreses Pils iela 6, Lūznava

(aiz Lūznavas pagasta pārvaldes ēkas) Darba laiks 0.00-24.00

 

Shriroshanas punkts

 

DSC 3454

DSC 3445

DSC 3435